Het leven soms een doolhof

Doolhof

Het leven kan een doolhof zijn. Vooral wanneer je (opeens) patiënt bent. De medische wereld kan dan overweldigend zijn. Wat is er (nog) mogelijk? Hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Wat zijn de bijwerkingen van een behandeling en wat heeft het verder voor gevolgen?

Dit zijn vragen die extra lastig te beantwoorden zijn wanneer je verzwakt bent door de ziekte en nu zelf minder goed kan nadenken. Ook kan het lastig zijn als je naasten eveneens van slag zijn door wat je samen meemaakt.

Voor sommigen is zoiets een reden om zich terug te trekken, voor anderen een reden om bij vrienden en familie troost te zoeken. Weer anderen hebben behoefte aan contact met een professional om hun vragen te uiten. En om geholpen te worden om te begrijpen wat de aandoening betekent en wat de voorgestelde behandeling inhoudt; en wat wel of niet zinvol is. Als jij dat soort hulp zoekt, kan ik misschien iets voor je betekenen.

Twee voorbeelden

Bij corona is het bijna vanzelfsprekend om mensen die ernstig ziek worden snel in een ziekenhuis op te nemen en eventueel op een intensive care te beademen. In het artikel Dilemma rond corona: wel of niet aan de beademing (pdf, Reformatorisch Dagblad, 2020) leg ik andere mogelijkheden uit.

Bij mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben, wordt meestal alleen gewezen op de behandelingen die helpen te “vechten” tegen de ziekte. In Het gevecht gaat beginnen (pdf, in: Als kanker je raakt, 2022) laat ik zien dat daar meerdere kanten aan zitten. Op dit gebied speelt ook lotgenotencontact een belangrijke rol, zoals dat vervuld wordt door de stichting Als Kanker Je Raakt, waaraan ik als lid van het comité van aanbeveling verbonden ben.